People please!

Salam.

Camni la k. Aku bagi emel aku kat bawah tu adalah untuk korang contact aku pasal nak tanya pengalaman side effect ke, cara aku handle tekanan ke, atau apa2 je la yang perlukan nasihat aku secara personal.

Kalau benda2 yang boleh google tu, korang google je la giler! Ni semua nak suap. Ya, agak kasar sikit, tapi tu la realitinya. Bila aku layan sikit2, makin lama makin mengada2. Benda yg simple2 boleh cari maklumat sendiri, sila klik google dan tanya. Kalau tak paham, bukak sekali google translate. Tu pun nak kena ajar.

Ni orang A tanya soalan, aku google utk cari jawapan, pastu bagi jawapan kat dia. Kalau dia google sendiri, tak perlu buang masa dia nak tunggu aku jawab emel dan tak perlu buang masa aku utk baca soalan2 merapu lepas tu google pulak utk dia. Masing2 dah besar, dah ade akal. Kalau takde akal, takkan ade nafsu dan takkan la dapat hiv, yer tak.

Kita vukan dalam zaman 90s lagi. Sekarang ni kajian2 dan info2 tentang hiv ni dah meluas dah kat dalam internet. Rajin tak rajin je utk buat research sendiri. Ya aku faham, korang baru dijangkiti, tengah stress, tapi jangan la kerap sangat nak guna ‘pity card’ tu. Grow up and move on!

Chow!

5 thoughts on “People please!

  1. Salam..bro..
    Seriuss… walapun kau tak cerita contoh soalan tu gimana, aku dapat rasakan ia adalah… jeng, jeng, jeng…

    -Pasal window periods. Berapa lama boleh check lepas terdedah. “Bang,saya baru lepas tu tu.. tak der protection apa apa, bila boleh check aa.. tekanan ni bang.”–maka kenala kita google cari window period..huhu
    -symptom. “Ni saya gatal2, pening2, sakit tekak ni… tanda-tanda eh? Tolong la bang..waa..”—kena la pulak kita google cari symptom.
    -pasal cara infection.. “bang, kitorang sikit2 je… kat luar je.. tak masuk apa pun… tetiba termasuk.. sikit je… ala sikit je…tak per kan bang? tolong la citer…ala bang” —dah kita kena diagnosis kat internet pulak…hahaha
    -clash info kat internet.. “eh, bang. Saya baca kat website ni dia tulis check lepas 3 bulan, kat sini lepas 6 bulan, kat sini kata test kid kita dah outdated, kat sini kata kat Malaysia ni okay, kat sini kata rapid test tak leh caya, kat sini suruh buat test kat klinik ni je..etc etc”—dah kita kena siasat siapa betul pulak. Hahahaha

    aku tahu semua ni, dari satu forum internet poz hiv. Admin-admin dia pozzies hiv… soalan2 kat situ…fuuu… gini la coraknya..mengamuk jugak kadang 2 tu… sampai copy sesiap jawapan, pasal tahu dah ada soalan sam nanti….
    so readers, tak salah kalau bertanya.. tapi kena buat homework dulu bro,sis…
    penat ooo… crafoc ni bloggers le… tolong secara solo…
    lain2 tu, kita kena rajin meh… hidup kita, tanggungjawab kita…

    Tapi apa pun, terima kasih beb…

    1. Memang betul tu bro. Setiap kali orang tanya soalan yang bukan mintak pendapat peribadi, memang aku akan kena google. Kena hadam bebaik, pastu terangkan balik kat tukang tanya.

      I mean, seriously, masa nak belajar pasal cara jolok jubo pandai pulak cari sendiri kat google.

  2. Sesiapa yang newly diagnosed tu boleh joined FB group (saya bukan admin) ikut link dibawah. https://www.facebook.com/groups/8853693261/
    Ramai forum members boleh jawab soalan anda.
    I feel you Crafoc .. saya pernah satu hari suntuk jawab newly diagnosed punya soalan..sedang jawapan ada di web Search sendiri pun malas. Downlod pxrn tau pulak. Guna torrent lagi tu.
    Remove jer email link bro..

  3. salam .. Bro…
    aik. takder citer baru ke… dah Ramadhan dah ni… amacam? Kau dibenarkan puasa macam tahun lepas ke..
    hoho tetiba je hilang…ha mana kau pegi ni ha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s