The More The Merrier

Salam.

Baru-baru ni (takde la baru sangat, September 2015 kot), doktor yang handle kes aku kat Hospital Seremban tu ada whatsapp aku. Katanya, setakat ni dah beberapa pesakit baru yang daftar kat Hospital Seremban jumpa dia dan mention blog aku. Dia kata diorang datang hospital sebab baca blog aku. Oh, pesakit baru ni antaranya :

  • HIV+ yang baru diagnos
  • HIV+ yang dah lama diagnos tapi baru nak start treatment
  • Tak tau status HIV tapi ada simptom
  • Taak tau status HIV tapi nak tau

Antara perbualan aku dengan doktor :

The Doc

Aku sebenarnya suka dengar berita ni, sebab sedikit sebanyak blog aku ni dapat membantu kawan-kawan senasib yang sebelum ni tak tau nak pergi mana atau perlu buat apa. Cuma satu yang aku mintak, jangan buat drama sangat la yer. Haha!

Adios!

6 thoughts on “The More The Merrier

  1. hahaha… Buat drama as… apa ye…
    Mula2 kalau sebut PLHIV, mungkin maksudnya stage penerimaan kot?
    Kalau denial stage tu…. ye.. mmg ada serba sedikit drama..
    tapi bila Dr sebut if no drama bukan PLU namanya..
    eh…eh….
    drama apa ni…eh eh… hoho..
    korang ada drama khusus ye… haiya.. yg nonPLU tak tau kot? Hohoho

    1. Ala, ko ni buat2 tak paham pulak. Biasa la, yang PLU2 ni kan ramai yang jenis suka berdrama swasta. Kami suka attention, suka over-react to stuff etc. Haha! Tak reti aku nak explain. Lek2 sap gam sudah!

      1. Ah. Haha..oh..okay. Nanti aku fikir gitu, orang kata aku stereotype PLU pulak…
        hahaha..
        Kira macam act ala-ala movie diva la tew..
        aku tengok je act ala-ala fabolous gitu…kalau dlm bab lain la.

        Hmm..okay. Something new. Kalau bab tak best pun, sesetengah PLU pun
        mesti over reacted ye…
        Hm. Interesting.
        Okay, bro…haha chow!

  2. Salam

    I was recently diagnosed with Hiv positive. Dah confirmed via two tests – Elisa and Western Blot. Sbb masa buat blood tests tu dkt private hospital, now diorg baru refer to one of the hospitals in KL / Selangor

    So nk tnya secepat mana kita kena dapatkan treatment for hiv ni after dh disahkan positif? Aku ni xde la jiwa x tenang ke ape. Waktu dpt final result to pon aku dh redha so xde la drama nangis2. Doctor plak tnya mcm2 aku ok ke x. Hehe. Hidup mcm biasa tapi mcm maybe ada sikit lg denial yg aku ni dh ada hiv sbb tu lmbt sket nk pg govt hosp utk buat cd4 count and viral load test.

    Anyway, pls keep on blogging. At least people like us know we are not alone in this. Kekadang tu takut jugak bila pk. But thank goodness my partner has been very understanding and ada di sisi every step the way.

    Btw nk tnya, apa side effects masa mula2 amik Haart medication? And adakah semua pesakit hiv akan kena ambil ubat tu? Sbb risau kalau selalu sakit lepas amik haart nanti org3 kt office pikir lain pulak aku asyik mc. Selama ni demam pon merangkak jugak pg office…

    Ok pjg pulak aku merepek. Nk smbung baca blog kau before tido.

    Wassalam

    1. Haha memang panjang pun. Penat aku nak baca kay skrin fon yg kemetot nih. Wakakaka! Ok aku jawab pantun, eh soalan ko.

      Secepat mana kena start treatment? Bila CD4 ko dah jatuh teruk. Biasa kalau dah bawah paras 300, memang kena start haart la tu. Kalau taknak start haart, ko kena jaga kesihatan baik2. Makan seimbang, senaman dll. Ade paham?

      Side effects lak, ko tak payah risau sgt beb sbb lain orang lain effect. Pada yg bernasib baik (yermasuk aku), tak ade effect sgt pun. Cuma masa mula2 ambik dulu aku akan ngantuk, tu pun sekejap je. Lepas tu takde effect dah. Tapi ada jugak aku dengar effect dia severe sampai mimpi ngeri semua. Depends pada org jugak.

      Elok la ko tak meroyan macam aku dulu. Haha! Nak in denial pun ok, tapi jgn lelame sgt. Lagi cepat ko accept the truth, lagi bagus. The truth is out there. Haha! X-Files pulak dah.

      Ok la, aku pun dah ngantok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s