What Is CD4 Count?

Salam.

Kita ni asyik dok cerita pasal CD4 lah, viral load lah, tapi kita tau ke pasal CD4 count tu? Even kalau kita tau, tapi orang2 lain yang baca tu tau ke? Rasanya ada yang tak tau, Cuma term tu dah jadi kebiasaan untuk diorang sebab kita dah selalu sangat guna dalam ni. Eh jap, ‘kita’ tu merujuk kepada kita yang dah familiar dengan term2 dalam kes HIV ni, dan diorang tu pulak ialah pembaca-pembaca yang secara sengaja mahupun tak sengaja terjerumus ke lembah blog ni. Haha! So aku rasa aku ada kewajipan untuk terangkan serba sedikit pasal CD4 count ni.

 

CD4 Count (Kiraan CD4)

CD4 count ialah satu ujian darah untuk menentukan tahap mana sistem imunisasi kita berfungsi, dan biasanya dijalankan untuk pesakit-pesakit yang telah didiagnos HIV Positif. Sel CD4 ialah sejenis sel darah putih, iaitu sel yang menentang jangkitan. CD4 juga seringkali dipanggil T-lymphocytes, T-cells, atau T-helper cells. Tapi tak pernah pulak ia dipanggil T-junction ataupun T-square. Haha!

Ok sambung balik. Seperti yang kita tau, virus HIV yang comel tu akan menyerang sel-sel CD4 kita. Jadi, jumlah CD4 akan dapat menentukan sama ada jangkitan-jangkitan lain (jangkitan opportunistic) boleh berlaku atau tidak. Pattern kiraan CD4 dari masa ke semasa akan menunjukkan kesan jangkitan virus terhadap sistem imunisasi tubuh. Bagi PLHIV yang tidak menerima rawatan, kiraan CD4 mereka akan menurun sementara virus HIV bertambah.

 

Mengapa Ujian CD4 perlu dilakukan?

Untuk :

  • Memantau bagaimana HIV memberikan kesan pada sistem imunisasi tubuh.
  • Memantau AIDS. Jangkitan HIV boleh menyebabkan AIDS, iaitu penyakit yang tiada ubat.
  • Menentukan sama ada pesakit perlu memulakan rawatan HAART atau masih belum perlu. HAART akan memperlahankan pembiakan HIV.
  • Memantau jangkitan-jangkitan lain yang bersifat opportunistic.
  • Menentukan sama ada perlu memulakan rawatan untuk mencegah jangkitan opportunistic seperti pneumonia.

Kiraan CD4 akan diambil selepas pesakit didiagnos positif, dan ini akan dijadikan penunjuk arah terhadap kiraan-kiraan CD4 seterusnya. CD4 kebiasaannya akan dipantau setiap 3-6 bulan, bergantung pada tahap kesihatan, tahap kiraan CD4 sebelumnya dan pengambilan HAART.

Eh, takpe ke aku tulis secara serius ni? Kang korang baca macam baca surat khabar lak kan. Cuma bab-bab macam ni aku tak berapa reti nak selitkan lawak2 sengal aku tuh. Haha!

 

Bagaimana Bersedia Untuk Ujian Kiraan CD4?

Sebelum ujian ni dijalankan untuk pertama kalinya, pesakit akan dijadualkan untuk berjumpa dengan seorang kaunselor supaya pesakit dapat memahami apakah ujian yang dijalankan dan juga memahami keputusan ujian tu nanti.

 

Bagaimana Ujian Dijalankan?

Pengamal perubatan tu akan :

  • Mengikat bahagian atas lengan dengan sesuatu yang elastik untuk menyekat pergerakan darah. Ini akan menyebabkan salur darah di bahagian bawah lengan akan sedikit membengkak dan ini memudahkan proses pengambilan darah dilakukan.
  • Jarum suntikan yang baru akan digunakan.
  • Jarum akan dicucuk di bahagian salur darah/urat, ikut la tangan mana yang senang. Kalau aku tangan kanan. Kadang-kadang lebih dari satu jarum akan digunakan. Ouch!
  • Picagari akan ditarik, dan darah akan masuk dalam tiub. Tapi kalau kat Hospital Seremban sekarang, diorang dah guna botol vakum. So diorang akan cucuk satu jarum yang hanya bersambung dengan satu tiub tanpa picagari, lepas tu diorang just cucuk hujung tiub tu kat botol vakum tu. Automatik darah akan berebut-rebut masuk dalam botol tu.
  • Selepas jumlah darah yang mencukupi diambil, ikatan di atas lengan tadi akan dibuka.
  • Kapas akan diletakkan di bahagian yang dicucuk semasa jarum dikeluarkan.
  • Kapas dilekatkan menggunakan tape.

Tu je. Senang je kan. Haha!

 

Macam mana Rasanya?

Kebiasaannya takkan rasa apa-apa pun. Kalau aku siap tengok lagi jarum tu dicucuk sebab nak rasa. Haha! Tapia da jugak sesetengah orang yang akan rasa sedikit sakit semasa darah dikeluarkan. Biasa kes macam ni berlaku kat orang-orang berumur. Dan ini jugak bergantung pada skill orang yang ambil darah tu. Dapat yang jenis main cucuk ikut suka, memang sakit la.

 

Risiko

Walaupun prosedur mudah, tapi ada jugak risiko. Antaranya ialah :

  • Lebam pada bahagian yang dicucuk.
  • Melecur pada bahagian yang dicucuk (extremely rare cases).
  • Darah mengalir keluar tanpa henti selepas jarum dikeluarkan. Biasanya jenis orang yang darah cair. Kalau korang darah cair, kena bagitau kat orang yang ambil darah tu yer supaya dia boleh ambil tindakan sewajarnya selepas darah diambil.

 

Keputusan

Kiraan CD4 adalah untuk menentukan sejauh mana keberkesanan sistem imunisasi tubuh bagi mereka-mereka yang telah didiagnos HIV+. Keputusan ujian biasanya boleh dapat dalam masa seminggu, bergantu pada kecekapa hospital. Hospital Seremban agak cekap, so boleh dapat dalam seminggu. Kalau dulu 2 minggu.

Normal :

Kiraan CD4 bagi seseorang yang tidak dijangkiti HIV adalah di antara 600 hingga 1500 sel per microliter.

Abnormal :

– Kiraan CD4 lebih dari 350 tapi kurang dari 500 bermaksud sistem imunisasi tubuh semakin lemah.

– Kiraan CD4 kurang dari 350 menandakan sistem imunisasi yang lemah dan ada risiko jangkitan opportunistic.

– Kiraan CD4 di bawah 200 menandakan jangkitan AIDS sudah/akan berlaku.

 

Apa Yang Akan Mengganggu Keputusan Ujian?

Antara punca-punca keputusan ujian Kiraan CD4 kurang tepat :

  • Masa darah diuji. Jumlah CD4 mungkin sedikit kurang pada waktu pagi. Baru bangun tido kot sel-sel CD4 tu.
  • Kurang sihat (demam) atau tidak sihat (herpes).
  • Darah yang disejukkan dalam peti ais.
  • Ubat yang dimakanl sebelum darah diambil, seperti ubat-ubatan kemoterapi.

 

Apa Yang Perlu Kita Tahu?

  • Pattern keputusan ujian Kiraan CD4 yang berterusan adalah lebih penting berbanding hanya satu ujian Kiraan CD4. Sebab tu kalau kita buat blood test, doctor lebih pentingkan peratus CD4 berbanding jumlah CD4 tu sendiri.
  • Ujian Kiraan CD4 selalunya dijalankan sekali dengan Ujian Viral Load, untuk menunjukkan keberkesanan HAART. Ujian Viral Load akan menunjukkan jumlah virus HIV yang tepat, jadi ini akan menunjukkan keberkesanan HAART.
  • Oleh kerana kadar CD4 berbeza-beza dari pagi ke mala, kebanyakan doctor akan monitor peratus CD4. Peratus ni dikira dengan membandingkan kiraan CD4 dengan kiraan lymphocytes (sejenis darah putih yang dihasilkan di bahagian limpa, tonsil, kelenjar timus dan lymph nodes. Semua ni kena Tanya doctor. Kalau tanya aku, aku pun tak tau). Ok, jadi lymphocytes ni akan mengenalpasti dan memusnahkan sel-sel yang dah dijangkiti virus.
  • Satu lagi kadar ukuran ialah dengan membandingkan kiraan CD4 (sel T-helper) dengan kiraan CD8 (sel T-suppressor).

Ok. Tu je untuk kali ni. Penat menaip dan menterjemah ooiiii. Chow!

 

Sumber dari : http://www.webmd.com/hiv-aids/cd4-count

One thought on “What Is CD4 Count?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s