Back Again, Then Gone Again

Assalamu’alaikum.

Astaga. Bertahun tak update blog. Giler hape aku ni? Mesti korang ingat aku dah meninggal kan. Padan muka aku.

Sebenarnya takde apa yang best pun berlaku dalam hidup aku. Sama je macam sebelum2 ni. Sebab tu aku malas nak update blog, sebab memang benda yang sama je berlaku. Haha! What a boring life.

Cuma nak cerita satu benda nih. Sejenis good news jugak la. At least untuk aku. Sebelum puasa hari tu, macam biasa la setiap 3,4 bulan aku akan buat blood test. Cuma kali ni, blood test tu dibuat sekali dengan Viral Load test. Biasa diorang check CD4, CD8, gula, kolesterol, hati dan lain2 yang perlu. Tapi kali ni ada viral load test, so aku boleh la tau berapa jumlah virus yang ada dalam setiap 1ml darah aku ni.

Kalau masa aku mula2 didiagnos dulu, diorang buat viral load test jugak dan result aku dulu seperti dijangkakan memang agak teruk la. Kalau tak silap, dalam 20,000 copies virus HIV dalam setiap 1ml darah. Giler banyak tu. Kalau tukar jadi duit dah lama aku kaya. So untuk ujian terbaru ni, result yang keluar ialah…………………………

……………….. <20 copies/ml.

Kalau tak paham, maknanya dari 20,000 ekor virus dalam 1ml darah, sekarang tinggal kurang dari 20 ekor je untuk setiap 1ml darah. Rasa nak melonjak kegembiraan masa dapat result tu. Mujur mampu kawal macho. Tapi sebenarnya target aku ialah undetectable, iaitu bila diorang buat viral load test, diorang tak jumpa virus. Bukan sebab virus tu dah hilang, cuma jumlahnya terlalu sedikit untuk dikira. Harap2 dalam 5 tahun dapat la result camtu. Semoga aku tak culas makan ubat. Amin.

Tapi dalam masa yang sama, terdapat juga berita ada ahli2 dalam komuniti ni yang tewas terhadap virus. Sedih bila dengar khabar2 tersebut. Kenalan yang pernah jumpa masa kursus HIV kat PTF, telah menghembuskan nafas yang terakhir. Semoga arwah2 tenang dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman. Amin. Sedih lak aih.

Ok la, tu je untuk kali ni. Korang komen la banyak2, mane tau aku bersemangat nak update blog lepas baca komen2 korang. Ni pun aku update blog sebab ada notification komen masuk. Kalau tak, memang jangan harap la aku nak jenguk blog ni. Kejam tak? Haha!

Adios!

Advertisements

5 thoughts on “Back Again, Then Gone Again

  1. salam, padan muka tak update blog, kompem org ingat dah mati.ahahahah
    by the way tahniah. tapi awat lama juga nak undetected, selalunya dlm setahun dah undetected, btw jgn stress2, inshaallah next test darah mesti undetected kalau makan ubat tepat waktu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s