Secret Stash

Salam.

Aku kat kampung ni. Kat mana kampung aku? Takkan la aku nak bagitau korang kan. Kang tak pasal2 korang ramai2 datang rumah aku time raya. *puiiiiiiiii perasannnnn

Haha! Gurau je. Saje je aku balik kampung. Memang tiap2 kali lepas gaji, aku akan balik kampung hulur duit kat mak aku. Tak banyak pun. Setakat yang termampu. BR1M pun dah tak layak nak dapat tahun ni sebab gaji kasar aku dah melebihi 2k. Hampeh betul. Patutnya kira la ikut gaji bersih. Ni gaji kasar, komfem la termasuk elaun2 perumahan dan cola yang sah2 aku tak dapat sebab duduk kuartes. Kalau macam tahun lepas, aku bagi je semua duit BR1M tu kat mak aku. Tahun ni tak dapat lak nak bagi. Takpe la, dah bukan rezeki.

Anyway, aku bukan nak cerita pasal BR1M la. Haha! Tu dah ramai para cerdik pandai dah cerita. Tapi aku nak cerita pasal ubat.

Korang tau kan aku kena makan ubat HAART tu 2 kali sehari tiap2 hari tanpa henti. Sekarang ni, lepas bertahun makan ubat, alhamdulillah aku dah jarang miss makan ubat. Dah lebih setahun kot aku tak miss makan. Cuma kadang2 lewat makan je sikit. Tu pun lewat dalam setengah jam gitu. Tak macam dulu, ada yang lewat 3 jam. Suka hati aku je kan nak lewat2. Haha!

Masa aku mula2 start HAART dulu, ada jugak aku miss makan. *(eh jap, alarm HAART aku berbunyik. Nak makan ubat jap.)…. Ok sambung balik. Dulu aku kadang2 termiss makan tu bukan sebab aku saja2 suka2 taknak makan, tapi sebab terlupa. Dan antara sebab aku terlupa ialah bila aku balik kampung. Dulu pernah aku balik kampung, tapi terlupa bawak ubat. Bayangkan, time alarm berbunyi baru aku sedar aku tak bawak ubat. Mase tu jugak kena bergegas balik rumah yang sejam jauhnya tu utk makan ubat. Kadang2 aku balik rumah terus je, tak balik kampung balik. Penat weh nak ulang-alik. Duit minyak lagi. Dah la time tu aku agak miskin. Nak makan pun tak mampu, lagi la nak isi mintak banyak2 kali. Jangan harap.

Tapi sejak berlakunya peristiwa2 terlupa bawak ubat balik kampung tu, aku dah ada cara untuk atasi masalah tu. Sekarang ni, setiap kali aku balik kampung, aku akan asingkan ubat dalam 5 portion (10 bijik) dan simpan kat tempat rahsia kat dalam bilik aku kat kampung. Setiap kali balik kampung, aku akan makan ubat yang aku simpan tu (tak makan rugi sebab dia ada expiry date) dan ganti dengan ubat baru. Jadi dengan cara ni, in case kalau aku terlupa bawak balik ubat, sekurang-kurangnya aku ada bekalan ubat untuk 2 hari setengah. Jadi tak perlu la aku nak kena balik rumah semata2 untuk makan ubat kan. Haha! Bijak tak aku? Bijak kan. Ya, aku memang bijak. Haha!

So kepada korang yang makan ubat HAART tu, boleh la praktikkan cara ni, kalau korang jenis balik kampung sebulan sekali macam aku. Kalau korang balik 6 bulan sekali, macam tak praktikal pulak sebab takut ubat2 tu dah expired.

Ok tu je aku nak kongsi. Nak sambung tengok tv. *bosan sebab kat kampung takde astro*

Adios!

One thought on “Secret Stash

  1. salam… yg ni aku ingat. Kau ada cerita dulu..hoho… miss makan ubat tu…
    bijak jugak plan kau.
    Ps: Sebenarnya cerita style gini lagi okay kot.
    Macam daily life, tapi ada kena mengena dgn kesihatan.
    all the best, bro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s