Totally forgot

Salam..

Ok, sejarah berulang lagi, tp kali ni lagi teruk.. Klu sebelum ni aku cuma lewat mkn ubat 3 jam, tp kali ni aku langsung lupa terus!! Aku lupa makan ubat kul 10 pg tadi.. Adeiiiii..

38 thoughts on “Totally forgot

  1. crafoc, byk bykla berdoa kpd y maha Esa..
    agar d’permudhkn segala urusan kta di atas mukabumi nie ye..

  2. Mmg dari mula2 ambik haart ke awak selalu lupa? Atau baru2 tahun ni je?

    Umur 32 baya baya saya ehehehe.. Kirim salam kat doktor!

  3. salam..

    saudara..nk tnye sikit..mase infected dgn virus tu..selain demam yg xkebah2..ape lagi simptom2 lain yg awk perasan?:)

  4. berita y baru sy dgr kelmarin..penawar hiv dah di jumpai..oleh saintis denmark..y mengatakan dah ad ubat untuk memanggil keluar virus hiv y bersembunyi..ujian dah di lakukan ke atas 15 org..
    Cer awk search tenet..

    1. Ade dgr gak.. Tp biar je la.. Klu benda dh clinically approved br nak excited.. Tak nak excited awal2 mcm sblm ni.. Akhirnya kecewa..

  5. awk, ubat tu jgn selalu lupa mkn. klu berterusan mcm tu adda kemungkinan virus dlm badan awk jadi semakin kebal&ubat yg awk mkn makin kurang kesannya utk merencat perkembangan virus. kesudahannya awk terpaksa tukar ubat lain&awk tpksa hadapi kesan sampingan yg baru plak. tu satu hal pastu lebih malang lg klu awk terpaksa tukar ke 2nd line HAART yg lebih mahal&berbayar.

  6. Salam..
    Saudara, saudara bekerja sektor awam ke swasta ye?
    satu lagi, sepanjang kembara PLHIV ni..ada perubahan pada kuku tak?

    1. Sy bekerja di sektor awam.. (gituuu.. Skema jawapan) Dan ya, ada kesan pd kuku.. Kuku jari kelingking tgn kiri semakin kehitaman.. Tp satu jari tu je la.. Kuku jari yg lain masih cantik.. Errrr..

  7. Saudara..saya dah buat blood test ELISA (Xtau generation ke berape diorg punye ELISA)..Minggu ke 6, 10 & 12..Alhamdulillah semuanya Non Reactive..Juge ujian P24 minggu ke 12 juga Not Detected.. Dalam fikiran saya masih dibelenggu dengan perkataan HIV..sebabnya saya lalui kesemua tanda2 tu..kuku saya pon ada menunjukkan kelainan..huhu..Saya paranoid dah 2 bulan..
    ada orang kata adang2 antibody utk HIV lewat to show up..huhu..betul ke ek crafoc? sy juga bekerja di sektor awam..crafoc kumpulan sokongan ke P&P?

  8. salam saudara..
    saya nak tanya.. pada 23/3 saya ada melakukan seks dengan pelacur..tapi saya memakai kondom.. adakah memakai kondom dh di kira selamat atau kurang utk mendapat hiv?

  9. kondom tu xpecah pun..saya dh buat minggu ke 2..not detected..maybe tngu smp minggu ke 12 plak..apa2 pun terima kasih ye saudara..

  10. salam..
    hye saudara..
    walaupun saya sudah melakukan ujian darah..namun hati saya tetap kuat mengatakan virus tu ada dalam tubuh saya..sebabnya saya lalui tanda2 tu semuanya..kalau xde tanda2 tu xpela..boleh rileks je..ni lepas satu2..hinggalah gatal2 ni..Ya Allah selamatkanlah aku..Ameenn..

      1. betul tu..symptom2 STD lain slain HIV
        Spt Gonorhea, sypilis, chlymidia,hepatitis A,B & C pun hampir sama je ngn Hiv.

  11. assalamualaikum bro..ak org seremban gak..13/5 ak disahkn hiv positif..20 mnt after knowing all that..

    Gatal mulut gtau ayah…he can accept it n he telling me he will kept this from my mom…but on the same day at 11pm….my mom oledy know this…my dad cant keep quite feeling guilty for nt sharing with his wife…

    Luckily they can accept me…n tomorrow…28/5 ak akn jmp doc unt result elisa ak..sgt bdebar…tp pelik…ak cam rase ak x tertekan ade hiv….hahahaahah…dude..pray for me…

    1. Mak aih.. Beraninya ko bgtau ayah ko.. Alhamdulillah diorg leh terima.. Xpe, x perlu sesedih k.. Yg penting jaga kesihatan n makan ubat on time.. Hehe, pandai je aku nasihatkn org padahal aku sndri selalu lewat mkn ubat..

      1. Yeah..result aku alhamdulillah..positive hiv..hahahaha

        Adeyh…nak sedih2 pown bkn leh wat ape..betul kan….siape yg redha dgn ujian Allah…pasti akn disayangi Allah n mdapat redha die…huhuhu…

        Doc ckp appointmnt lg sblan…lambat nye cd4 nk tau….hurm…

        Aku harap sgt xperlu amek ubat lg..huhuhu…nti ak nk jadi patient doc sasa kt seremban gak r….hahahaah

    2. salam..
      bro flying tiger..hebatnye awk…sangat kuat n tabah..siap bole gembira dgn kputusan hiv positif..moga sy bakal sekuat awk..

      nk tnye kt awk…dari tarikh terdedah dan tarikh disahkan tu berapa lama amik mase?

      1. Ramai orang keliru dengan beberapa fakta dalam hiv. Sebabnya, kajian tentangnya sentiasa berjalan. Sebab itu sentiasa ada maklumat baru, findings, dan maklumat yg diperbaharui.

        Contohnya 3 bulan vs 6 bulan window periods.
        Kalau ikut teori, 6 bulan ialah masa paling tepat untuk confirm anda bebas hiv atau tidak. Untuk semua keadaan.

        Cuma sejak dari 2004, window period 3 bulan telah diterima sebagai conclusive. Check lepas 3 bulan, kalau tiada hiv, maka bila2 pun sama.
        6 bulan windows adalah untuk pesakit yang mengambil ubatan kanser, yang mengikut kemoterapi.
        Boleh bayangkan?:—-> Anda tengah jalani rawatan kanser e.g. tengah kena ulang alik ke hospital ambil ubat dan buat kemo, anda terbuat aktiviti berisiko hiv, maka anda kena tunggu 6 bulan, baru check hiv.

        Kalau anda normal, tak dibawah rawatan apa-apa, 3 bulan ialah masa untuk anda tunggu.

  12. Salam.

    Encik JamilM..saya berpendapat still kene tunggu 6 bulan..even seseorang yg berisiko tu bukan di bawah kategori yang disebutkan itu..sebab saya ada terjumpa satu komen dari PLHIV sebagimana berikut :

    “i HAD UNPROTECTED SEX WITH MY X GAL FRIEND, WHO HAD MULTIPLE CONTACTS,,

    SHE WAS EXPOSED TO HIV VIRUS,, SHE GAVE IT TO ME,, I
    TESTED NEGATIVE WITH CMIA, AND ELISA, AT 2,3,4 MONTHS,,,
    BUT 5.5 MONTHS I TESTED POSITIVE!!, :'(…. ITS TAKES UPTO 6 MONTHS FOR PPL TO PRODUCE ANTI BODIES TO FIGHT AGAINST THE VIRUS . . SO PLEASE TEST TILL 6 MONTH MARK, AND USE PROTECTION,, WHILE WWINDOW PERIOD,, PREVENT SPREADING!!!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s