The First Week Of HAART

Salam..

Hari ni, dah genap seminggu aku ambik ubat Combivir + Hirapine + Antibiotic.. Takde kesan sampingan yang teruk.. Cuma ada hari yang aku akan loya teramat sangat, dan kadang2 sakit perut.. Semalam, aku sangat loya sampai seharian aku x makan.. Aku takut klu aku makan, on da spot akan muntah.. Nasib baik hari ni dh ok, so leh la aku makan.. Alhamdulillah..

Aku harap dalam seminggu lagi ni, xde kesan sampingan yg lain dtg.. Cukup la dgn kesan2 yg ada nih..

8 thoughts on “The First Week Of HAART

  1. cuba jgn biarkan perut kosong.
    mmg ramai yg bertukar mood dan selera makan.
    saya dulu asyik makan buah2an.
    selepas 2 minggu harap tiada kesan sampingan yang lain.
    apa2pun jgn sesekali mengalah

  2. Sekejap jer tu, pas tu ok lah… yang perlu dirisaukan takut terlupa makan ubat… harap awak tak lupa makan kerana bagi saya dulu beberapa bulan pertama start Haart, time makan ubat yang saya jaga sangat…sah risau semua akan menjadi ok nanti….

  3. serius.. aku mmg malas surf internet especially blog. bosan dgr cite n komen org..tah nape tnampak AIDS and HIV fighters,saje je browse through sampai tjumpa ko punya blog…baca punya baca,aku perasan satu benda.. really. for starters.. im not a gay. i was a “balon semua- xleh tahan-sedap’ kind of rascal. But for me, the feelings u describe on the day to the BP lab, the hospitals checkups, the “mulut haram jadah” attendants, all the summed up fears, downs and getting it up again.. reminds me of me (since 93 till 2004 taking HIV blood-tests)and it really gets my emotions pumped. though ive been through the process many times, tp x penah smpai the true life of being a HIV carrier / fighter. U r living a life that puts u up on another level, level yang Allah bagi untuk lindung u, level untuk insan yang Tuhan sayang, level yg menjauhkan u dari kesesatan dan tinggikan kesedaran diri towards segala ciptaan Allah and most of all, being exemplary to others.. dulu xde benda-benda nih…betol… ni tgh nangis taip nih..most of my friends suffer..kene buang .. kene caci.. mati pon org xnak kasik mandi, and ada bunuh diri.. jap.. lama x nangis.. hehehe.. n seeing u living a life like this.. with greater inner strength, i really xleh tahan but to give u comments, (just my way of saying i’m with u all the way buddy!!!!!) and hope 4 the best..Most of them will dissapear, many will say sabar la and then make distances ..quite many will befriend u nicely but there’s always a ‘kesian dia..’ foundation, and so little ‘in-league’ will be holding your hands together till the end. As for me, i’m one those yang “hari ni, aku igt cite ko, perasaan ko, suke duke ko, derite ko, jahat baik ko, tabah gagah perkasa ko lawan HIV smpai aku mati” n u are now officially of my few heroes i adore dalam hidup. Remember that! Salam bro……

    1. Salam.. Adeh, mengalir air mata aku baca komen ko nih.. Yup, memang semua yang aku rasakan akan aku luahkan dalam blog nih.. Mungkin dari situ org dah boleh baca aku ni jenis yang orang macam mana.. Aku memang berusaha nak cari kekuatan tu.. Tapi tu la, kalau ade je halangan, kekuatan tu akan hilang, dan akan ambil masa yang lama untuk aku kumpul semula.. Orang2 yang datang dan pergi dalam blog ni dah tak terkira ramainya.. Masing2 pada mulanya memberikan harapan yang menggunung, tapi lepas tu entah ke mana.. Bukan aku mengharap sangat, tapi kalau rasa macam tak larat nak pikul beban ni, tak perlu la tawarkan diri.. Selama ni pun aku memang tanggung benda ni sorang2.. Kawan2 baik aku takde pun yang tau aku sakit.. Family aku tak tau pun aku ada HIV.. Semua aku simpan.. Perasaan yang bercampur bila melihat wajah2 org yg aku sayang, semua aku simpan dan aku luahkan kat blog ni.. Sebab apa? Sebab blog ni la kawan yang memahami aku……..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s