Sweet, But Insensitive

Hari ni, seseorang dalam ofis aku memberikan cadangan yang baginya sangat menarik dan sweet. Beliau telah mencadangkan untuk membuat satu majlis yang diberi nama ‘Wedding Of The Year’. Apa yang beliau ingin lakukan ialah, mengadakan satu hari sambutan bagi meraikan staf-staf yang telah atau bakal melangsungkan perkahwinan dalam tahunn 2011.

Mungkin bagi mereka idea ni sangat sweet, tapi bagi aku, idea ni agak membuatkan aku kecil hati. Aku takde cakap apa2, cuma aku diam je. Tapi mungkin kerana atas sikap tak sensitif seseorang, orang itu telah berkata sesuatu kepada aku, yang mana bagi aku sangat melukakan. Dia cakap,
“Tu la Yaz, kalau ko nak join, ko kawin la cepat2.”

Alangkah sedihnya bila aku dengar kata2 tu. Mungkin ianya sekadar gurauan, tapi tak ke kalau nak bergurau pun, kena jaga sensitiviti orang lain? Gurauan tu tak berapa ‘jahat’ kalau aku kawin lambat, tapi gurauan tu jadi sangat menyakitkan bila aku memang tak boleh kawin.

Memang aku rasa sangat sayu, tapi biarlah aku pendam je perasaan ni……….

9 thoughts on “Sweet, But Insensitive

  1. salam.

    fhm perasaan awk. mungkin niatnya baik cuma dia tak tau mslh sbnr awk. takde sbb utk awk rasa terluka sgt2 dlm hal ni lainlah klu dia mmg dah tau kan. mungkin pd pandangannya,awk ni adalah lelaki yg perfect( handsome+ada kerjaya+dll daya tarikan) maka dia pun terpanggil utk meluahkan usikan2 manja wat awk. apa pun take it easy ya. hope me too..

    sy pun pernah jgk spt awk dlm hal2 jodoh ni. kat tpt keja kwn2 sekerja asyik tanya. antara pertanyaan2 yg selalu je mjd bahan usikan kat tpt keja sy ttg sy : “bila la ni kmi mau rasa nasi minyakmu… ko ni semua dah ada cuma 1 jak kurang, tetttttt……..”ni mula2 mmglah cepat melenting(tu pun tak tunjuk kat org,hati tn punya diri je yg tau) tp lama2 benda tu dah lali.mungkin telinga ni dah jd tebal utk menerima kata2 mcm tu. be positive sj la..dorang pun berhak utk bckp,mungkin dorang kasihan kat org yg takde pasangan ni…

  2. maybe dia tak tahu adik ada masalah kot , pasal tu dia kata mcm tu.
    Tak apa , adik kena kuat hati dan tabah dgn semua dugaan ini.

  3. Same ler,, kadang kadang kecik ati, tp senyum kelat jelah ,, sy pon kadang kadang sayu sikit bile pegi acara wedding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s