The Blood Result

Salam.

Seperti yang korang tahu, aku ada pergi buat blood test terbaru beberapa minggu yang lepas. Dan pagi ni, doktor aku sms kat aku result blood test tu. So hasilnya, sekarang CD4 aku hanya 361. Dia jugak cakap, kalau lepas ni CD4 aku jatuh bawah 350, aku kena mulakan medication.. Sigh……….

Tapi sebenarnya bila difikirkan balik, aku dah 2 tahun hidup dengan virus ni dalam badan aku tanpa sebarang medication, dan aku rasa sihat je. Tapi setelah 2 tahun berlalu, mungkin dah tiba masa untuk kemewahan dari segi tak perlu makan ubat tu ditarik. Mungkin selepas blood test yang seterusnya nanti, aku akan mula mengambil ubat.

Aku dah banyak baca info2 tentang pengambilan HAART dan kesan2 sampingannya kat internet, dan terus terang aku cakap yang aku memang takutkan semua tu. Walaupun tanpa virus HIV dalam badan ni, aku ni dulu juga seorang yang agak lemah dari segi ketahanan badan. Sekarang dah ditambah dengan HIV, jadi aku memang sangat-sangat takutkan kesan2 sampingan yang aku rasa AKAN aku dapat.

Tapi jauh di hati kecil aku (cewah), aku harap aku tak dapat la side effect yang teruk2.. Penat la.. Penat nak layan penyakit2 ni.. Mati lagi senang kot.. Huhu..

Bye~~~

11 thoughts on “The Blood Result

  1. tak baik ckp mcm tu..
    Apa2pun fhm la itu skadar mlepaskn perasaan.
    Bdasarkn pngalamn, sy bpndapat dgn HAART lbih baik bbnding tnpa apa2 rwtn khusus. Skurang2 kita tahu ada jln utk mnyekat vl dan kuatkn cd4.
    Ada yg alami kesan smpingn, ada yg sedikit dan ada yg lgsung tidak ada. Kalau adapun cuma smntara & sgt sdikit bbnding pluang yg tuhan bgi utk kita kekal sht. Sy antara yg alami ksn teruk tpi sy xpnh mrungut sbb ianya dpt bntu kuatkn mental kita.
    Dgn HAART sy rasa lbih baik & bkeyakinan sekarang.
    Dulu2 sy takut jge sbnrnya tpi sy akn lakukn apa saja jln utk lwn slagi Allah izinkn.
    Apa2pun sy bharap shbt masih blum prlj jalani HAART, kekal tabah & sbr.

    1. yup.. memang nak lepaskan perasaan je.. mmg dah penat, tapi takde la sampai nak mati.. huhu.. drama je tu.. psl HAART tu, sebenarnya saya tak berapa takut kesan fizikal.. tapi yg paling saya takut, bila org nampak saya makan ubat yang pelik.. mesti orang tanya macam2.. kesan sampingan tu pun takut gak.. pendek kata, semua takut lah.. huhu.. ada gak terbaca yang ambik HAART, ada kesan dari segi penampilan.. ada yg kuku jadi kuning, muka jadi kuning.. so takut gak.. adehhhh!!

      1. jika perlu & belum baca, shbt boleh baca entries saya berkaitan ‘rawatan HAART’ di blog. di sana saya kongsikan sedikit pengalaman sy berdepan dgn kesan sampingan HAART

  2. Bro, dont push yourself too hard. Take 5 minutes, tarik nafas dan bertenang. One of my friend, masa dia tau dia hiv +, CD4 dia hanya 30. Viral load 150000. Selepas ambil medication, CD4 improved up to 184, dan viral load decreased to 45 nearly undetectable.

    Hidup. Ajal. Jodoh. Kan semuanya di tangan tuhan. Kalau disiplin makan ubat, insyaallah takde masalah, bahkan my friend gained weight and stay healthy. And look healthy too. Yg penting positive mind.

    Jgn takut org pelik tgk amik ubat selalu, cakap je ambik vitamin or supplement – nak jadi jejaka metrosexual. :p

    1. thanks andi.. tahniah kpd kawan anda.. tp saya taknak gain weight.. haha!! jejaka metrosexual ek? ok gak idea tu..😛

      ps : bila nak transfer duit dalam akaun maybank? hahaha!!!

  3. Hi gud morning bro!
    I’m F n I’m hiv+ve. Glad to read thru ur blog due to my best friend recommendation.
    Wud like to tell u a bit of my stories which still fresh in my mind.
    I was diagnosed last sept 2010 when I had very bad coughing n chest pain. My codition was so bad, loss weight 10kg n looks so awful.
    I knew there’s something wrong with me but I tried to ignore it n reluctant to do hiv rapid test.
    Due to chest pain I hd forced myself to gor thru rapid test n d result was +ve.”Thats what u get F for all d sins u hd done”, keep repeating in my mind.
    I tried to control myself to be relax n suddenly keep thinking abt Allah n my family. I was advised by d doc to go to I’d clinic for detail check-up.
    To cut short d story, it was confirmed I’m hiv+ve. I need to go thru all d detail check-up for tb, hepatitis, siflis n all sort of disease. Luckily I don’t have it.
    Then final stage where I need to do cd4 n vl test, I was so shocked abt d result. My cd4 was so low n vl is so high. “Thats why I got all these symptomps before”. I was crying a lot n thought I’m going to die soon.
    Luckily I got a very good friends who always support me emotionally. Gratitude to them so much. “May Allah bless u guys EN, RMF, H n AAA. I love u guys so much”.
    After 3 months to go through all d check-ups, I was advised by doc to start on haart. I nned to due to my cd4 count. I understand that I will hv side effects etc. “I don’t mind as long as I will get better”. I tried to think positive n it was worth it!
    3 months after haart, I hd done 2nd blood test n my cd4 was improving 6O% n d vl nearly undetectable. I was so relief! Alhamdulillah.
    Now I had a healthy body to go thru puasa n relax mind to focus on my next journey in life as PLHIV. I hope I can be a better Muslim, son n friends. I would like to help others to go thru the pain living with hiv.
    I of my friend had said, everything happens for a reason. Allah will not test u unless He knows that u can bear the test. Insyaallah.
    I wish u will think positive n don’t worry so much on d side effects. Just remember, ur emotion does contribute to ur immune system level.
    Insyallah u will go thru haart eventually.
    Regards,
    F

    1. Oh wow! Thanks for the comment.🙂

      What you have been through is somewhat similar to mine, with all of those blood tests and other STDs checks. I was diagnosed and told that I only have HIV, same as you were, and I was relieved that I don’t have much more illed-condition STDs such as Hep and Sifilis, as they need more care.

      Lucky for you, you have your friends who support you. When I was diagnosed, only 1 of my friend (not a close friend, but just an acquaintance) among others whom I told about my HIV status actually gave me the supports that I needed at that time.

      So you’ve already started on your HAART. I believed we were infected in the same year. Could you tell me about the side effects that you had, if it’s not too much to ask?🙂

      Anyway, lots of luck to you and send my regards to your friend who introduced you to this blog.🙂

      Take care!

    2. Alhamdulillah tu la kuasa Allah sebenarnya…
      Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (QS. Al Baqarah :216)

      Guys if u need a woman to share story, pain, everything..im the good listener, if u dont mine, im also human like u guys..not alien…huhu.. ctlyfahida@gmail.com

  4. Hi bro, me F again.
    Regarding d side effects, I had rashes all over my body n face.
    Its not so painful but doesn’t look so good physically.
    As u know, being plu ur looks is d most important rite.
    So I had very low self esteem for d 1st 3 months after haart.
    Besides dat, I had sore eye for 2 days, luckily it gone after dat.
    D doc told me dat, all d rashes r part of “iris” immune
    reconstitution something2.. For some people it may come as diarrhea,
    numb, tiredness n etc. If d side effect gettinh worst, u need to go
    n see ur doc directly, let d doc check n advise.
    My advise, u need to discipline on d medication time n follow as doc recommended.
    Try to suit with ur time n try to b consistent. Insyallah u will get use to it.
    Drink a lot of water coz d haart will make u skin dry.
    Apply moisturizer regularly n don’t scratch ur skin. D marks will take longer
    time to clear. Hope a few tips I described will at least give u some info on how
    to deal with d side effects based on muy experiences.
    Kalau u ada soalan lagi, insyaallah kalau I boleh bantu, I’m ready to help.
    Regards,
    F

    1. To have something all over my face is a nightmare.. I’m not that good looking, but I treasure my skin.. Haha!! I think I can bear those minimal side effects..🙂

      Drinking a lot of water and applying moisturizer on my skin is something that I’ve always do, so that wont be a problem.

      Thanks for the tips..🙂 I’m sure they’ll come in handy..

  5. Kalo la mati tu boleh request n boleh beli tiket..da lame da aku buat..
    kadang2 mmg aku fikir mati tu lagi baik..
    Sebab tak sanggup nak fikir ape yg bakal berlaku kelak..nak pulak bile famili ngan kwn2 tahu ape yang aku tanggung selama ni..semua tu mengerikan..
    Ya Allah..aku tahu kau sentiasa ada bersama ku..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s