Breathless!!!

Salam.

Aku tak sure apa yang sedang berlaku, tapi sejak aku bangun pagi tadi, aku rasa susah nak bernafas. Keadaan macam ni biasanya aku lalui bila aku demam dan asma aku datang, tapi kali ni aku langsung tak demam. Adakah ini salah satu tanda HIV? Jadi aku pun mula mencari jawapan melalui internet.

Baca punya baca, aku terjumpa artikel ni :

HIV infection often causes anemia, a decrease in the number of circulating red blood cells. Blood is made up of a variety of different cells, including red blood cells (erythrocytes), white blood cells (leukocytes), and cells that help in clotting (platelets). Anemia results when there are too few red blood cells because they are being destroyed, are not maturing correctly, and/or are not being produced adequately in the bone marrow.

Red blood cells carry oxygen throughout the body. If people don’t have enough red blood cells, they begin to feel tired and breathless, and have difficulty concentrating. This can have a serious, negative effect on quality of life. Severe, untreated anemia may have complications such as heart failure and other organ damage.

Sekarang persoalannya, adakah aku betul2 menghidap  anemia? Atau ini hanya satu gejala sampingan yang hanya sementara sebab aku kurang rehat semalam? Apa-apapun, aku tetap berfikiran positif dan menganggap yang ni hanya satu gejala sementara. Tak sanggup rasanya nak tanggung banyak2 penyakit ni…..

Edit : Bila aku tgk status2 FB aku dari pagi, baru sedar asyik update pasal ni je.. Haha!!

8 thoughts on “Breathless!!!

  1. moga sabar & tabah selalu.
    ada masalah, insya-Allah ada penyelesaiannya.
    bila kita sakit, ada lagi yg (tanpa hiv pun) yg lebih sakit
    bila kita senang, bersepah yg lain lebih senang.
    insya-Allah sahabat akan sihat.
    bykkan rehat.

  2. crafoc : i always tell myself, the sickness is all in the mind. jangan asyik dok fikir jek….buatkan diri tuh sibuk k.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s