Repetitiveness Kills

Salam..

Oleh sebab ada banyak komen2 yang bertanyakan tentang simptom2 HIV, sampai aku penat nak jawab (Helloooooo, Google anyone???) dan ada komen2 yang aku dah delete sebab macam orang yang tanya tu pemalas sangat, semua nak kena suap macam anak burung, so aku nak buat satu entry khas untuk info2 pasal ni. So lepas ni kalau ada yang tanya lagi, senang je aku bagi link kat entry ni terus..

Apa tu HIV & AIDS?

AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome) adalah disebabkan oleh virus HIV (Human Immunodeficiency virus) dengan virus2 tu merosakkan sistem imuniti tubuh.

Antara simptom2 awal HIV :

Penurunan berat badan yang ketara
Batuk kering
Demam berpanjangan (aku kena)
Berpeluh di waktu malam (aku kena)
bengkak2 di bahagian ketiak, leher dan celah kelangkang
bintik2 putih di lidah, mulut atau tekak
Pening kepala berpanjangan (aku kena)
Ruam
Mood swing (aku kena)

Antara simptom2 advance HIV :

Bengkak2 di semua sendi
Jangkitan kulat di mulut, kuku dan jari kaki
Jangkitan kuman pada faraj
Timbul ketuat yang banyak
Kayap
Penurunan berat badan
Cirit birit kronik

Kebiasaannya simptom2 ni akan hilang selepas seminggu dua, jadi ianya sering disalah anggap sebagai penyakit biasa. Simptom2 yang lebih teruk mungkin tak akan muncul hanya selepas 10 tahun (tanpa HAART). Walau begitu, dalam tempoh 10 tahun itu, virus di dalam badan akan tetap membiak dan membunuh sel imuniti manusia sambil bersembunyi. Virus HIV ini akan terus membunuh sel CD4 secara senyap tanpa simptom2 yang ketara.

Ok, tu lah cerita nya.. Huhu.. Please la, jangan la malas sangat nak cari info2 dalam internet.. Rajin2kan sikit tangan tu utk menaip yer..😛

2 thoughts on “Repetitiveness Kills

    1. bukan apa.. Sangat annoying bila ditanya soalan2 yang sama berulang2.. Padahal benda tu kdg2 kalau kita nak jawab, kita kena lak masuk google.. Kalau diorg cari sendiri kan senang..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s