Another Blood Check

Semalam iaitu pada 20hb Julai, aku gi lagi ke Hospital Seremban untuk buat blood check selepas hampir setahun tak buat. Sepatutnya blood check tu kena buat setiap 3 b ulan. Giler ah.😛

So macam biasa, aku sampai hospital agak awal, sebab aku tak suka lambat, nanti orang ramai. So lepas serah borang semua, aku pun tunggu la sampai giliran aku.

Bila sampai je giliran aku, aku pun duduk kat kerusi untuk diambil darah. Kali ni pompuan yang ambik darah aku. Seorang makcik. Nasib aku agak malang sebab apa yang pernah berlaku dulu, kini berlaku lagi. Makcik tu mula menghamburkan soalan yang bagi aku sangat sensitif. Soalannya :

– Mana ko dapat benda ni? Ko cucuk jarum ke? Ke dari awek?

Lepas tu, dia bagi cakap lagi, “Rugi je ko ni. Muka hensem, muda lagi, body sihat, tapi dah kena benda ni”. Ok, tu merupakan satu penghinaan yang sangat2 teruk yer! Adakah orang yg dah dapat HIV akan berakhir hidupnya? Tak kan. Tapi cara makcik tu cakap, macam aku dah takde harapan lagi. Patutkah seorang pengamal perubatan menjatuhkan moraliti pesakit?!

Ok, tu je. Bye!!

20 thoughts on “Another Blood Check

  1. So macammana kesihatan ko sekarang ye? Ok ke? Aku harap ko sehat dan aku adalah pengikut baru blog ko. hari hari aku tggu post kat sini.

  2. kureng asem betul…
    ada juga lagi cenggitu yek.
    nasib baik dia kena dgn org sabar.

    p/s- hantar je komplen ke pengarah spital tu.
    catat tarikh masa dan namanya.

  3. oh yeah, i hate those kind of morality. You’re the chosen one.

    As pernah menjadi hospital personnel. As benci lihat sikap2 yang ‘tak bagus’ dilayan pada patient. Mana pergi ethics? Allahu.

    yang penting, bagaimana kita face the test from Him. Take care. Allah loves you for sure.

    1. tak semua mcm tu kan.. tp mmg nasib tak baik, staf2 yang bertugas kat klinik venupuncture Hospital Tuanku Jaafar, Seremban tu semua takde ethics..

  4. pergh….nyesal dulu aku malas nak surf internit nih… kalo aku baca.. mlm ko post comment nih, aku start keta g seremban, tgu smpai spital bukak, makcik tu sampai.. aku terajangkan dia untuk ko.. serius bro..

  5. stigma! ada dimana2.. masuk telinga kanan,kuar telinga kiri ya! senyum je, perngai manusia macam2. hehehe. btw, keep fighting! chaiyok2!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s