I’ve volunteered!!!

PinkTriangleShirt

16/11/2009 – Isnin

Salam.

Agak lama gak aku tak update blog aku ni. Bukan sebab malas (tapi memang malas), tapi sebab aku takde apa2 story nak update. So sekarang dah ada story, leh la aku update. Lalala~~~

Dalam bulan 9 lepas, aku terjumpa akaun Pink Triangle Foundation Malaysia kat Facebook. Bagi yang belum tau, Pink Triangle Foundation aka PTF adalah satu organisasi non-profit yang ditubuhkan bagi membantu mereka yang secara langsung atau tidak langsung terlibat dengan HIV dan AIDS. Jadi aku pun daftar la jadi ahli mereka dalam Facebook.

Pada 9/11/2009 lepas, PTF bagi satu mesej kat akaun Facebook aku. Ni mesejnya :

Greetings from PT Foundation! It is that time of year again, to celebrate World AIDS Day (WAD) 2009, November 28th and 29th! Last years WAD was a huge success, and we want to make 2009 even more memorable and exciting — and we want you to be a part of it!

I would like to offer you all the opportunity to be part of this years World
AIDS Day, taking place in Sungei Wang Plaza in the center of Kuala Lumpur. This is a great learning experience as well as an opportunity to contribute to a world-wide initiative, but most importantly to be a part of the huge celebration! We will provide HIV education training, food, and freebies!! You wont want to miss out on this fabulous event!

Please email us at worldaidsday@ptfmalaysia.org if you are interested in being a part of this year’s party! Please title your email subject as WAD 2009 Volunteer. You may also contact us by telephone at 03 4044 4611, Monday thru Friday, 10:00am to 6:00pm.

Don’t forget to check out our PTF Facebook Red Carnival Group, and further information at http://www.ptfmalaysia.org .

Thank you for your attention and we look forward to hearing back from you!

Lepas baca mesej tu, aku terus berminat utk sertai diorang dalam kerja sukarela tu. Jadi tanpa berlengah-lengah, aku terus hantar emel kpd PTF. Setelah berbalas-balas emel, akhirnya ni yang aku dapat ringkaskan.

– Aku akan datang training utk kerja tu pada 21/11/2009 (Sabtu) kat ofis PTF yg terletak di  KL (sori bos, saya tak dapat dtg training ejen hari tu).
– Aku akan kerja 2 shift :
Shift 2 – 3.00pm – 9.00pm pada 28/11/2009
Shift 1 – 10.00am – 3.00pm pada 29/11/2009
– Aku akan tumpang tido kat rumah kawan kat Bandar Tasik Selatan malam Sabtu tu. Thanx Mac for letting me sleep at your house, and thanx for joining me as the voluntary worker too. You are a good fren.🙂

Sebenarnya kalau boleh, aku nak keje Shift 2 utk dua-dua hari tu, tapi sebab Isnin tu aku tak dapat cuti, so terpaksa la aku keje sebelah pagi untuk hari Ahad tu. Kenapa aku nak keje shift 2? Sebabnya, pertama sebab kawan yg aku tumpang tdo umah dia tu keje shift 2 utk dua-dua hari, so ingat nak saing2 ngan dia je. Kedua, sebab PTF bgtau, tak ramai yg keje utk shift 2 hari Ahad tu, so aku ingat nak tolong diorang. Tapi tak dapat.😦

Ni first time aku keje sukarela, and ada rasa nervous gak sebab tak tau apa yang aku kena buat. Dah la aku ni jenis yang tak pandai berborak sgt, jadi aku takut kalau-kalau aku tak dapat nak sesuaikan diri ngan orang2 yang bakal aku kenal kat situ nanti. Tapi aku yakin diorang semua baik2 belaka. Kalau diorang jenis orang bukan-bukan, takkan diorang nak join voluntary work kan.

Antara keje yang PTF bagitau :

“There are many areas of volunteer to participate in. We have about 10 teams, with various areas such as Donations, Info desks, Backstage, Hair and make-up (need experience), Handing out Risk assessment surveys etc.”

So aku tengah fikir2, keje yg mana yg sesuai utk aku?

Donations – mesti kena keluar dan mintak derma kat orang. Alamak, aku tak reti nak mintak2 derma nih.
Info desks – Information center. Hmmmmmm, mungkin boleh kot. Tapi aku kena byk study la. Tp x jd masalah gak sebab aku ni jenis leh absorb byk info dlm satu2 masa utk diingat dlm jangkamasa pendek. Tapi 2,3 hari lepas tu mesti lupa semua. haha.
Backstage – Yang ni aku tak paham sgt. Apa maksud keje Backstage tu?
Hair and make-up – out of Questions. Next!
Handing out Risk assessment surveys – rasanya ni keje paling senang, tapi aku taknak la sebab tak mencabar langsung.
etc – kalau ada keje macam jual2 barang kat gerai ok gak, sebab aku suka menjual yg bukan direct-selling nih.

Tapi yang tak berapa best, mase ni la kamera digital aku rosak. Aku teringin nak ambil gambar banyak2 and post kat Facebook. Agak2 kalau hantar kedai, diorang leh repair cepat x? Tapi rasanya my fren Mac ade kamera. Dapat bergambar hari Sabtu je la kalau nak pinjam kamera dia sebab Ahad kitorang lain2 shift. Ngengade la Mac nih, g daftar 2nd shift utk Ahad lak. Hahaha~~~~

Alamak, banyak lak yang aku membebel. Sure korang bosan baca. Terima kasih sebab korang sudi baca blog aku yg x seberapa nih. Aku tau tak ramai yg baca, tapi cukup la kalau ada org yg baca. At least korang leh sebarkan cerita2 aku ni kat orang lain. Dan bila aku dah takde nanti, korang masih leh ingat aku bila terbaca blog ni kan. Thanks you guys.

Salam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s